۵ مانع ساختن عادت جدید یا انجام رفتاری مشخص به شکلی منظم

شاید شما هم جزو کسانی باشید که در موقعیت‌های مختلف تصمیم گرفته‌اند برای دستیابی به اهدافشان عادتی جدید بسازند ولی  با وجود تلاش زیاد موفق به انجام آن نشده‌اند و در پروژه عادت‌سازی خود به مشکل برخورده‌اند. در چنین شرایطی معمولاً عوامل مرتبط با توانایی که انجام آن کار مشخص را دشوار می‌سازند، مانع اصلی در ادامه‌دار بودن تکرار رفتار هستند. بی جی فاگ در کتاب عادت‌های خرد این پنج عامل را با عنوان زنجیره توانایی فهرست می‌کند:

۱. زمان

اولین و قوی‌ترین عامل، عامل زمان هست. منظور از آن هم اینکه آیا زمان کافی برای انجام آن کار اختصاص داده‌اید یا نه. در صورتی که زمان به درستی برای انجام کار مورد نظر تخصیص داده نشده باشد، شکل‌گیری عادت با مشکل مواجه خواهد شد.

۲. هزینه

اگر انجام کاری فشار مالی زیادی برایتان به همراه داشته باشد یا توان مالی کافی برای انجام آن رفتار مشخص را نداشته باشید، بی‌شک انجام آن کار چندان دوام نخواهد آورد.

۳. تلاش جسمی

متحمل شدن فشار جسمی زیاد یا نیاز داشتن به توان جسمی زیاد برای انجام یک کار، مانع از انجام آن به شکلی مداوم و منظم خواهد شد.

۴. تلاش ذهنی

اگر انجام یک کار نیازمند داشتن خلاقیت یا انرژی ذهنی زیادی باشد، فرد چندان تمایلی به انجام منظم آن نخواهد داشت و روند شکل‌گیری عادت به راحتی میسر نخواهد بود.

۵. تناسب با عادت‌های روزانه

تناسب داشتن عادت جدید با دیگر عادت‌های روزانه، عامل دیگری هست که نیازمند توجه و ارزیابی درست هست. در واقع در صورت انطباق نداشتن یک عادت با عادت‌های قبلی، انجام آن رفتار چندان دوام نخواهد آورد و به زودی متوقف خواهد شد.

 

در ابتدای شکل دادن به هر عادت جدید و در پیش گرفتن هر رفتار تازه‌ای بهتر است این سؤال را از خودمان بپرسیم که «چه چیزی انجام این رفتار را برای ما سخت می‌کند؟» و با پاسخ دادن به آن و بررسی هر پنج عامل اشاره شده، تا حد امکان موانع مرتبط با توانایی انجام آن کار را از پیش رو برداریم تا احتمال موفقیت در ساختن آن عادت را تا جای ممکن افزایش دهیم.

 

پیشنهاد می‌کنم بعد از این یادداشت و در ادامه، نوشتارهای زیر را مطالعه کنید:

چرا اتکا به انگیزه در انجام کارها، چندان مؤثر نخواهد بود؟

مغالطه اطلاعات-عمل

مزایای نادانی

این مطالب رو هم پیشنهاد می‌کنیم ببینید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *