عدم تقارن‌هایی که بر تخمین‌ها و پیش‌بینی‌های ما حاکم هستند

یکی از خطاهای ذهنی غالب در انسان‌ها خطا در پیش‌بینی احتمال اتفاقات مختلف و ناآگاهی از عدم تقارن موجود در چنین خطاهایی است. عدم تقارن موجود در خطای پیش‌بینی باعث می‌شود ما همیشه سر قرار دیر حاضر شویم، در سرمایه‌گذاری‌ها سودی کمتر از حد انتظار به دست آوریم و زمان‌بندی پروژه‌ها را کمتر از حد موردنیاز برآورد کنیم.

هیچ مشاور سرمایه‌گذاری و هیچ سرمایه‌گذاری، سود مورد انتظار خودش را کمتر از متوسط سود بازار تخمین نمی‌زند. ولی وقتی آخر سال فرامی‌رسد، معمولاً سودهای به‌دست‌آمده خیلی کمتر از میزان پیش‌بینی شده هستند.

تقریباً هیچ پروژه‌ای زودتر از موعد مقرر به اتمام نمی‌رسد و رسم بر این است که مدت‌زمان تخمین زده‌شده برای اجرای پروژه‌ها خیلی خوش‌بینانه و کمتر از مدت‌زمان موردنیاز برای اتمام پروژه باشد.

هیچ‌وقت نمی‌توانیم تأثیر ترافیک بر ساعت حاضر شدن بر سر قرار را به‌درستی تخمین بزنیم. چند بار اتفاق افتاده که به‌موقع از خانه خارج شوید و بیست دقیقه زودتر از موعد سر قرار حاضر شوید؟ تقریباً هیچ‌وقت؟ چند بار اتفاق افتاده که به‌موقع از خانه خارج شوید و بیست دقیقه یا بیشتر، دیرتر از موعد سر قرار برسید؟ تقریباً اکثر مواقع.

خطای پیش‌بینی‌ها و تخمین‌های ما همیشه به یک سمت گرایش دارند، سمت مثبت. به این معنا که ما همیشه به شکلی خوش‌بینانه پیش‌بینی می‌کنیم و این باعث می‌شود که اکثر اوقات اوضاع بدتر از آن چیزی که انتظارش را داشتیم، پیش برود. آگاهی از این خطا و سوگیری ذهنی کمک خواهد کرد تا کمی بدبینی هم چاشنی پیش‌بینی‌های خود بکنیم تا از این طریق میزان واقع‌بینی خود را در پیش‌بینی آینده افزایش دهیم.

 

پیشنهاد می‌کنم بعد از این یادداشت و در ادامه، نوشتارهای زیر را مطالعه کنید:

توزیع دم کلفت و نگاهی متفاوت به دنیایی که در آن زندگی می‌کنیم

تئوری بیزین | ابزاری برای تفکر نقادانه اثربخش

مدل ذهنی وارونگی | اجتناب از حماقت به‌جای تلاش برای موفقیت

این مطالب رو هم پیشنهاد می‌کنیم ببینید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *