۵ عادت ساده برای تقویت هوش هیجانی

اگر شما هم همانند من مایل به تقویت هوش هیجانی در خودتان هستید، پیشنهاد می‌کنم در ادامه این یادداشت با من همراه شوید.

اخیرا مقاله‌ای با این موضوع مطالعه کردم که در آن از ۵ عادت ساده روزانه برای افزایش هوش هیجانی سخن گفته و هر کدام از این عادت‌ها را به اختصار توضیح داده بود.

به نظرم این عادت‌ها می‌توانند برای دستیابی به این هدف سودمند و اثربخش باشند، به همین دلیل تصمیم گرفتم در اینجا توضیح مختصری در مورد هر کدام از آنها برای شما هم بنویسم.

هوش هیجانی در واقع آگاهی از هیجانات و احساسات شخصی و توانایی مدیریت و ابراز مؤثر آنها و همچنین درک احساسات و هیجانات دیگران و برقراری تعاملات مناسب با آنان بر این اساس است.

با توجه به تحقیقات صورت گرفته، به نظر می‌رسد هوش هیجانی قابلیت تقویت و پرورش دارد. از این رو ما می‌توانیم از طریق یادگیری و تمرین، این هوش را در خودمان تقویت کنیم.

بسیاری معتقدند افزایش هوش هیجانی ارتباط مستقیم با افزایش میزان موفقیت‌های شغلی و اجتماعی خواهد داشت و ما با این شیوه می‌توانیم ارتباطات اثربخش‌تر و کاراتری با دیگران برقرار کنیم.

اکثر رهبران و صاحبان کسب و کارهای موفق از هوش هیجانی بالایی برخوردار هستند و به نظر می‌رسد همبستگی مثبتی بین این دو متغیر یعنی میزان موفقیت و قدرت هوش هیجانی وجود داشته باشد.

در ادامه ۵ تمرین ساده روزانه برای افزایش هوش هیجانی را بر اساس مقاله منتشر شده در Inc.com برایتان توضیح خواهم داد.

۱. احساسات نباید افکار را کنترل کنند

اولین گام در مدیریت و تسلط بر احساسات و هیجانات شخصی داشتن آگاهی نسبت به آنهاست. به این صورت که نباید اجازه دهیم احساسات و هیجانات درونی ما افکار و اعمالمان را مدیریت کنند.

اغلب اوقات که احساسات و عواطف منفی در ما به وجود می‌آیند، کنترلی بر آنها نداریم. اما با تمرکز بر افکارمان می‌توانیم عکس‌العمل‌مان را نسبت به این احساسات و هیجانات بهتر کنترل کنیم.

در واقع عادت و تمرین اول تلاش برای تمرکز بر افکار به جای تمرکز بر احساسات است. از این طریق می‌توانیم به شیوه‌ای بهتر و کارآمدتر اعمال و اقدامات خودمان را کنترل کنیم.

۲. تلاش برای فهم احساسات دیگران

افراد با هوش هیجانی بالا معمولا توانایی زیادی در فهم افکار، احساسات، نیازها و خواسته‌های دیگران دارند و بهتر می‌توانند ترجیحات مخاطبین‌شان را در خصوص آنچه دوست دارند بشنوند یا ببینند، تشخیص دهند.

در واقع تمرین و عادت دوم این است که سعی کنیم، افکار، احساسات، نیازها و خواسته‌های دیگران را بهتر متوجه شویم و آنها را در برخورد خودمان با آنان لحاظ کنیم.

این توانایی شاید با تمرین و تکرار و همچنین دقت و توجه بیشتر بر اعمال، رفتار و حالات چهره افراد بهتر قابل تقویت باشد.

۳. صداقت و یکرنگی

داشتن صداقت و روراستی در برخورد با دیگران هم جزو پارامترهای مهم هوش هیجانی هست.

در واقع عادت سوم این است که تلاش کنیم در برخورد با دیگران یکرنگی و صداقت بیشتری داشته باشیم و از ظاهرسازی و نشان دادن احساسات و عواطف غیرواقعی پرهیز کنیم.

در بسیاری از موقعیت‌ها عواطف، احساسات و کنش‌های غیرواقعی و مصنوعی توسط دیگران قابل تشخیص خواهد بود. بنابراین بهتر است با این کار اعتماد و احساسات آنان را نسبت به خودمان خدشه‌دار نکنیم.

۴. شرایط روحی روزانه

حال و هوای اول صبح ما به راحتی قابل تغییر و مدیریت نیست.

اینکه یک روز در کل حال خوبی نداشته باشیم، قابل درک است. اما تلاش برای انکار یا سرکوب آن و غلبه بر آن ‌مؤثر نخواهد بود.

به همین دلیل بهتر است حال و هوای هر روز خودمان را بپذیریم و با شناخت و درک کامل، آن را به عنوان یک واقعیت قبول کنیم؛ ولی این حال و هوا و احساسات ناشی از آن نباید دلیلی برای انتقال حس بد و ناخوشایندمان به دیگران و بد کردن حال آنها باشد.

بنابراین اگر یک روز حالمان خوب نبود، بهتر است قبول کنیم و نسبت به آن آگاهی کامل داشته باشیم و تلاش کنیم تا حال بدمان را به دیگران منتقل نکنیم.

۵. تعهد به درک دیگران

عادت دوم تلاش به درک احساسات دیگران بود ولی عادت پنجم مربوط به درک و فهم دیگران می‌شود. به این معنی که سعی کنیم دیگران را بفهمیم. یکی از اقدامات مهم در این راستا تلاش در جهت گوش دادن درست به حرفهای افراد است.

قبلا در مورد مهارت گوش دادن نوشته‌ام و به اندازه کافی در جاهای مختلف در این خصوص سخن گفته شده است. بنابراین در اینجا بیشتر از این قصد توضیح دادن ندارم.

پس عادت پنجم این است که سعی کنیم به جای تمرکز بر پاسخ خود به دیگران ابتدا بر سخنان آنها متمرکز شویم و بکوشیم درک کامل‌تری از آنچه در ذهن دارند و می‌خواهند بیان کنند، به دست آوریم.

علاوه بر موارد گفته شده اقدامات متعدد دیگری برای افزایش هوش هیجانی می‌توان انجام داد ولی این پنج عادت ساده که به نظرم به خاطر سپاری آنها هم آسان است، می‌تواند تاثیر قابل توجهی در تقویت این توانمندی در ما داشته باشد.

 

پیشنهاد می‌کنم بعد از مطالعه این یادداشت، مطالب زیر را هم بخوانید:

کابوس توقف در زمان

چگونه خودمان را با دیگران مقایسه کنیم؟

۸ مزیت یادگیری تفکر خلاقانه و تقویت آن در زندگی

این مطالب رو هم پیشنهاد می‌کنیم ببینید